BUDAPEST XVIII. KERÜLETI VÖRÖSMARTY MIHÁLY ÉNEK-ZENEI NYELVI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

ZENE VILÁGNAPJA

Október elseje, a zene világnapja alkalmából a Kicsinyek Kórusa is szereplője a hagyományos iskolai hangversenynek. A koncert a Szent László-plébániatemplomban vagy a Kondor Béla Közösségi Házban kerül megrendezésre az alsó tagozatos, zenei tagozatos tanulók közreműködésével is. Ezen kívül a zenetagozatos gimnazisták műsorral lepik meg az alsós diákokat.

A 2020/21-es tanévben a zene világnapja rendhagyó módon, a képzőművészet jegyében került megrendezésre. Az ének-zene munkaközösség alkotói pályázatot hirdetett meg, melyre az általános iskolai tanulók saját készítésű alkotásokkal (vers, mese, rajz, festmény, ékszerek) neveztek. A színvonalas munkák kiállításra és díjazásra kerültek.

Zene világnapja 2

A 2021/22-es tanévben a zene világnapja ismét rendhagyó módon, iskolánk udvarán került megrendezésre. Az esemény képes összefoglalója itt olvasható.


 

JAPÁN-MAGYAR KONCERT

Hosszú évekre (több mint 20 évre) visszatekintő hagyomány szerint a Kicsinyek Kórusa egy japán középiskola énekkarával október elején közös hangversenyre hívja az érdeklődőket. Az utolsó műsorszámot a két kórus közösen adja elő: egy japán, majd egy magyar zeneszerző művével zárul a koncert. A különleges alkalmat egy agapé koronázza meg, amelyen lehetőség nyílik a két nemzet kapcsolatának erősítésére. 

 

Japan-magyar_koncert

 


 

ADVENTI KONCERT

A Kicsinyek Kórusának önálló hangversenye az adventi koncert, amelynek helyszíne több mint 10 éve a Szent László-plébániatemplom.

 

Advent width=

 


 

KARÁCSONYI KONCERT

Az iskola valamennyi kórusát tömörítő hagyományos és meghitt karácsonyi koncert helyszíne 2018 óta a soroksári Szent István király-templom.

Karácsonyi hangverseny

 


 

JAPÁN VENDÉGEK SZAKMAI LÁTOGATÁSA

1995 óta, január első napjaiban japán (leendő) zenetanárok látogatnak el intézményünk alsós osztályaihoz módszertani továbbképzésre, amelyről több mint 10 éve módszertani DVD is készül.

 

Csello 1 Csello 2 Csello 2

 


 

CSOKI KONCERT

Bizonyos időközönként meghívást kap a Kicsinyek Kórusa, hogy fellépjen a Kondor Béla Közösségi Házban megrendezésre kerülő Csoki koncerten (Játék és muzsika 60 percben), amely az óvodásoknak és az alsó tagozatos diákoknak mutat be zeneműveket játékosan, egy kis ízelítőt adva a zene szépségéről és harmóniájáról Zelinka Tamás művésztanár vezetésével.

 


 

ÉNEKLŐ IFJÚSÁG MINŐSÍTŐ HANGVERSENY

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) minden évadban megrendezi a (zenei) általános iskolák kórusai számára az Éneklő Ifjúság hangversenyt. A műsor összeállítása az aktuális jubileumok figyelembevételével történik. A magyar zenekultúra és az értékek védelmében az 1934-ben elindult Éneklő Ifjúság mozgalom szellemét megőrzendő jeles zeneszerzők értékes darabjai is műsorra kerülnek. 1998 óta egy ezüst, a többi alkalommal arany minősítést kapott a Kicsinyek Kórusa.

 


 

TAVASZI ZENEÜNNEP

Májusban a Gyöngyvirág Szociális Szolgálatnál zenés műsort adnak elő a 4. osztályos zenetagozatos diákok. A fellépés témája az adott zeneünnep témája köré szerveződik (a magyar tájegységek népzenei hagyományainak felelevenítése, 2020). Ezen a napon közösen ünnepeljük nemzetünk értékes kincsét, a népzenét. A népzene közös nyelvünk, és feladatunk a népi hangszerek és a különböző tájegységek táncrendjének megőrzése.

 

Zeneünnep

 


 

TAVASZI (ÉVZÁRÓ) HANGVERSENY

A Kicsinyek Kórusa önálló előadásában hallható tavaszi és egyben évzáró hangversenyt énekes és hangszeres produkciók tarkítják. A koncertet követően agapé keretében lehetőség van kötetlen beszélgetésre a szülőkkel és a diákokkal.

Tavaszi hangverseny 1 Tavaszi hangverseny 2

 


 

Vissza az alsós további képzések és programok oldalra